Wereldvondst!

“Een promovendus in plantkunde in Zuid-Afrika stuitte onlangs bij toeval op een plant die al sinds 1804 niet meer is waargenomen, schrijft de Zuid-Afrikaanse Stellenbosch-universiteit deze week. De Psoralea cataracta ging verloren in de Zuid-Afrikaanse provincie de West-Kaap, als gevolg van ontbossing en landbouw.

De promovendus, Brian du Preez vond de plant langs een pad in de buurt van de stad Tulbagh in de West-Kaap. Du Preez zegt in een bericht van de universiteit dat hij de bloem direct herkende.” (Bron: Nu.nl)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Dierenverhuizing

Zwarte neushoorns zijn met uitsterven bedreigd: er leven er nog maar zowat 5.500 in het wild in Afrika. Ze worden gestroopt om hun hoorns. Mensen, vooral in Azië, geloven dat de hoorns geneeskrachtige of afrodiserende eigenschappen hebben.

‘De export van zwarte neushoorns naar andere landen op het Afrikaanse continent is een belangrijke verschuiving in onze inspanningen om de soort voor uitsterven te behoeden’, zei Ntsikelelo Dlulane van de Zuid-Afrikaanse natuurbeschermingsorganisatie Ezemvelo KZN Wildlife. ‘De zwarte neushoorn komt alleen in Afrika voor en het is daarom aan het continent als geheel om verantwoordelijkheid te nemen voor het voortbestaan van de soort’, voegde hij eraan toe. (Bron: Knack.be)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Veel voorzichtiger

De voorbereidingen voor het seizoen waren beduidend intensiever dan vorig jaar, merkt Gert op. “Vorig jaar begon de ellende toen we voor de derde week aan het verpakken waren en ons marketingplan al vastlag. Dit seizoen is iedereen echter veel voorzichtiger.”

Er is een uitgebreide analyse van de kostenketens van alle klanten gemaakt. “Veel exporteurs en telers staan er totaal anders in dan vorig jaar en baseren zich op wat wel en niet goed ging vorig seizoen. Als een retailer of exporteurs goed voor je was dan zorg je dat je deze bedient. We proberen een middenweg te vinden.”

Hij legt uit dat vorig seizoen uitgewezen heeft dat er klanten zijn met een te gecompliceerde kostenketen die op hun beurt kosten overhevelen naar de consument. “We willen deze zwakke punten van vorig seizoen uit de weg ruimen.”

(Bron: AGF)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Zuidafrikaanse zuidvruchten

“In het Zuidvruchtenassortiment is een nieuwe lijn met gedroogd Zuid-Afrikaans fruit in opmars. Gestart met gedroogde mango en ananas, zijn inmiddels gedroogde appel, perzik en banaan aan het assortiment toegevoegd. Dit gedroogde fruit heeft alleen zijn natuurlijke suikers. Daarbij is het kwalitatief van een andere orde. De typisch Zuid-Afrikaanse presentatie maakt het product echt af.” (Bron: AGF)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Partner in strijd tegen aids

“De Zuid-Afrikaanse bisschoppen vragen om nauwer betrokken te worden in de strijd tegen aids. Veel te vaak worden wij als mogelijke partner opzijgezet, zegt bisschop Sithembele Sipuka van Umtata en voorzitter van de Zuid-Afrikaanse Bisschoppenconferentie  (SABCA). Wij vragen geen geld. Wij willen alleen nauwer samenwerken met donoren en de regering van Pretoria. Dat moet ervoor zorgen dat onze ervaring en kennis aan de basis veel beter wordt benut.” (Bron: Kerknet.be)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Wereldkampioen Rugby!

“Zuid-Afrika is voor het eerst sinds 2007 weer wereldkampioen rugby. De Springboks waren in de finale te sterk voor Engeland, dat in de halve finale verrassend te sterk was voor regerend wereldkampioen Nieuw-Zeeland. De finale werd door Zuid-Afrika met 32-12 gewonnen. ” (Bron: AD)

Springbokken zijn nu van iedereen!

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Opbrengst ook voor oorspronkelijke Rooibostelers

“Zuid-Afrikaanse producenten van rooibos delen voortaan een klein deel van hun opbrengsten met de inheemsen die de plant gebruikten vóór de commercialisatie van de productie. Daar zijn vrijdag afspraken over gemaakt, meldt BBC News.” (Bron: Nu.nl

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Redding Eskom slecht voor de Rand

“De Zuid-Afrikaanse rand liep woensdag forse averij op. Zuid-Afrikaanse overheidsschulden lopen steeds verder op, nu de overheid poogt zijn noodlijdende energiebedrijf Eskom te redden.” (Bron: Telegraaf)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Migranten verjaagd

“Zuid-Afrikaanse politiemensen arresteren Afrikaanse migranten bij het kantoor van de Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen in Kaapstad. Drie weken geleden sloegen de migranten een kamp op om hun eis naar eigen land teruggebracht te worden kracht bij te zetten. Zij voelen zich bedreigd als gevolg van het toenemend aantal aanvallen op buitenlanders in Zuid-Afrika.” (Bron: NRC)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Belang Zuid-Afrikaanse wijnbouw neemt toe

“De Zuid-Afrikaanse wijnindustrie ziet het aantal druiventelers elk jaar afnemen. Waar de sector eens (in 2005) meer dan 4300 telers telde, dook dat aantal vorig jaar onder de drieduizend. Ook het wijnbouwoppervlak en het aantal kelders nemen af. Daarentegen is het belang van de sector voor de nationale economie toegenomen” (Bron: Slijtersvakblad)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen