Inzet leger tegen bendes bij Kaapstad

Zuid-Afrikaanse militairen moeten de buitenwijken van Kaapstad veiliger maken. President Ramaphosa heeft ingestemd met de inzet van het leger, omdat de politie de bestrijding van het geweld niet meer aankan. (Bron: NOS)

Geplaatst in 2009 | Een reactie plaatsen

In ruil voor zeggenschap

Waarom de Rand sterker is dan in de afgelopen vijf maanden: de economische prestaties van het land zijn gekoppeld aan Eskom en dat kan soms deprimerend zijn. Het heeft hier echter in het voordeel van Zuid-Afrika gewerkt. Volgens BusinessTech wil de PIC zijn posities van € 5,7 mld converteren in aandelen in ruil voor zeggenschap over het management van Eskom, inclusief bestuursvertegenwoordiging. (Bron: AGF)

Eskom
PIC

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Een indringend portret

Foto: Katherine Cooper – Bron: Kunsthal

“Tot 13 oktober 2019 is de tentoonstelling A Journey to the Homeland van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Katharine Cooper (1978, Grahamstown) te zien bij Kunsthal Rotterdam. Door grote politieke gebeurtenissen zoals de afschaffing van de Apartheid in Zuid-Afrika in 1994, en in 2000 de verdrijving van witte boeren uit hun huizen in Zimbabwe, verandert de positie van deze Afrikanen sterk. Veel witte Afrikanen weten na de omwenteling een zekere toekomst te behouden, anderen hebben minder geluk. In 2013 keert Cooper terug om door de landen van haar jeugd, Zuid-Afrika en Zimbabwe, te reizen. Respectvol legt ze de minderheid vast, waar ze zelf deel van uitmaakte.” (Bron: Fotografie)

Katherine Cooper
Katherine Cooper in de Kunsthal

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Klimaatverandering

“Het teeltseizoen was warmer en ik heb de neiging om te denken dat het effect van klimaatverandering merkbaar begint te worden. Dus er kwam enig bederf op de markt, maar tegelijkertijd waren er ook zeer goede aankomsten voor sommige telers.” (Bron: AGF)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

125 jaar druiventeelt

De South African Table Grape Industry (SATI) heeft een boek uitgebracht over de 125-jarige geschiedenis van de sector, getiteld ‘The South African Table Grape Industry 125 Years in Pursuit of Excellence’. (Bron: AGF)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

93 overeenkomsten

“Tijdens een ondertekeningsceremonie in Kaapstad heeft een Chinese handelsdelegatie een aantal overeenkomsten voor samenwerking getekend met Zuid-Afrikaanse ondernemingen. In totaal hebben 60 vertegenwoordigers van meer dan 40 grote Chinese bedrijven 93 overeenkomsten getekend.” (Bron: AGF)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Voetbal voor vrouwen

“Voetbal voor vrouwen is geen taboe meer in Afrika, maar er is nog wel een drempel” (Bron: Trouw)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Gouden kans

Volgens de South African Garlic Growers’ Association vormt de knoflookimport de grootste uitdaging om een duurzame lokale knoflooksector op te bouwen. Zuid-Afrikaanse telers moeten het vertrouwen van grote afnemers winnen en dat zijn de supermarkten. De eerste stap voor een lokale sector zou het vestigen van een centraal afzetkanaal voor lokale knoflook zijn. (Bron: AGF)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Eerste koelschip gearriveerd

“Gisteren kwam het eerste schip met citrus van het nieuwe seizoen uit Zuid-Afrika aan in de haven van Rotterdam. De ‘Crown Garnet’ meerde aan op de kade van de Rotterdamse Merwehaven die voor 2009 vol stond met koelhuizen voor de op- en overslag van fruit. Dit deel van de haven staat dan ook beter bekend als de fruithaven. Nu houdt alleen Peter van de Laar, commercieel manager bij Rotterdam Fruit Wharf, zich nog staande in dit ooit zo bruisende deel van de haven. Het bedrijf in de logistieke dienstverlening is onderdeel van de Sea-invest groep en neemt namens de klant de containers met fruit in behandeling.” (Bron: AGF)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Pre-fab vanuit Zuid-Afrika

Het lukt bouwbedrijven maar niet de grote vraag naar nieuwe huizen bij te houden. Alle aandacht gaat daarom uit naar prefab-woningen: in de fabriek geproduceerde huizen die je ter plaatse als een pakketje in elkaar zet. Het grootste bouwbedrijf van Nederland, BAM, investeert in een Zuid-Afrikaanse start-up die onlangs z’n eerste huizen verkocht aan woningcorporatie Eigen Haard in Amsterdam. Proefmodellen zijn onderweg. (Bron: AD)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen