Telescoop in de Karoo

“SKA Mid-Frequency Telescope, ofwel SKA-Mid, observeert bandbreedtes van 350 MHz tot aan 20 GHz. De telescoop verrijst in het Zuid-Afrikaanse Karoo (Noord-Kaap) en zal de reeds bestaande radiotelescoop MeerKAT integreren. ‘MeerKAT is een voorloper van de volledige SKA en zal als onafhankelijk instrument een aantal jaren onderzoek doen, voordat hij wordt geïntegreerd in de eerste fase van de volledige SKA. Hoewel MeerKAT- en SKA1-Mid-antennes enigszins verschillen, zullen ze samenwerken en een belangrijke bijdrage leveren aan de gevoeligheid van de telescoop,’ vertelt Maria Grazia Labate, telescoop-ingenieur voor SKA-Low.” (Bron: Technisch Weekblad)

Geplaatst in 2021 | Een reactie plaatsen

Zoete aardappel nu ook met stip

“Een jaar of zeven geleden startte Leo Stoker van Q-Cape bij wijze van proef met de import van twee containers Zuid-Afrikaanse bio-pompoenen. Inmiddels is het volume gegroeid naar ruim 4.000 ton op jaarbasis. Met zoete aardappelen wil de biologische importeur hetzelfde pad bewandelen. “De producten vertonen wel overeenkomsten. Tien jaar geleden at nagenoeg niemand ze, nu zijn ze enorm populair.”” (Bron: AGF)

 

Geplaatst in 2021 | Een reactie plaatsen

Nieuw fruit

“”Het zijn de ongebruikelijke namen die opvallen in de markt,” merkt Stijn op. De naam betekent ‘fruitboom’ in het Afrikaans en in combinatie met het speelse logo verwijst het naar de Zuid-Afrikaanse identiteit van het bedrijf en de kenmerken van de nieuwe naam, die vorige maand werd gelanceerd. “We zijn een jong, enthousiast en dynamisch team,” zegt Stijn, die samen met zijn collega Lenert van Wyk de Zuid-Afrikaanse vestiging runt.” (Bron: AGF)

Geplaatst in 2021 | Een reactie plaatsen

Skudu-platform brengt telers met kopers in contact

“Wat de online-marktplaatsen betreft hebben consumenten een ruime keuze, wat niet het geval is voor Afrikaanse telers en handelaren van tuinbouwproducten en teeltproducten. Skudu is een nieuwe digitale agri-marktplaats, die hierop inspeelt en de makers zijn vast van plan om een leidende speler in deze sector in Afrika te worden.” (Bron: AGF)

Geplaatst in 2021 | Een reactie plaatsen

Lokaal samenwerken

“In Afrika hebben ze geen gebrek aan zon. Het klimaat is er regelmatig. Daarom zijn er in de kassen daar ook scherminstallaties te vinden. Steeds meer zelfs, ziet men bij PDI. “Mede door de zon zie je steeds meer scherminstallaties komen in Afrika. Het gebruik van schermdoeken zorgt immers voor het besparen van water. “Het is mooi om te zien dat mensen die elkaars taal niet spreken en uit verschillende culturen komen prima kunnen samenwerken.”” (Bron: Groentennieuws)

Geplaatst in 2021 | Een reactie plaatsen

Cactusvijgen

“Zes jaar geleden kochten Deon en Mandy Mills een boerderij in de Vrijstaat (of Free State), bij Parys, in één van de negen provincies van Zuid-Afrika. Deon groeide hier op en plukte hier vroeger altijd wilde cactusvijgen. Sinds het voorjaar heeft Deon het gevoel dat het wel eens een natte zomer zou kunnen worden. “De boeren van vroeger zeggen dat je aan cactusvijgen kunt zien of de zomer nat of droog wordt. Bij een goede (natte) zomer maakt de plant meer bladeren en draagt hij veel meer vruchten op elk blad. Ik heb planten die sinds oktober ineens twee keer zoveel vruchten dragen.”” (Bron: AGF)

Geplaatst in 2021 | Een reactie plaatsen

Eigen vaccin

“De Nigeriaanse Christian Happi is de eerste moleculair bioloog die werkt aan een coronavaccin dat specifiek is bestemd voor Afrika. Zijn vaccin moet beschermen tegen de inmiddels beruchte Zuid-Afrikaanse variant van het virus en rekening houden met de leefomstandigheden in Afrika. ‘Het Pfizer-vaccin moet worden bewaard bij -70° Celsius. Dat werkt niet in Afrika, want er is geen land dat voldoende koelcapaciteit heeft.’” (Bron: MO.be)

Geplaatst in 2021 | Een reactie plaatsen

Klimaathulp aan Afrika

“Hoe hangen klimaatverandering, conflicten en migratie met elkaar samen? Dr Mithika Mwenda, operationeel directeur van de Pan African Climate Justice Alliance (PACJA), was een van de sprekers tijdens het side event over Afrika tijdens de Climate Adaptation Summit.  ” (Bron: Rijksoverheid

Geplaatst in 2021 | Een reactie plaatsen

Corona helpt de neushoorns

“Stropers hebben een derde minder neushoorns gedood voor hun hoorn in Zuid-Afrika. Dat is vooral te danken aan de beperkingen op verplaatsingen vanwege Covid-19, heeft de regering maandag bekendgemaakt.” (Bron: De Morgen)

Geplaatst in 2021 | Een reactie plaatsen

De abrikozen doen het heel goed

“De oogst en de export van Zuid-Afrikaanse abrikozen is dit seizoen bijna verdubbeld tot 674.000 kartons van 4,75 kg, omdat de opbrengsten in de delen van de Klein-Karoo toenamen na een beter winterregenseizoen in het grootste deel van het gebied. Bijna alle abrikozen zijn inmiddels geoogst.” (Bron: AGF)

Geplaatst in 2021 | Een reactie plaatsen