Lockdown in townships onmogelijk

“Ze hebben hier een eerstewereld-lockdown, in een tweedewereldland, met een derdewereld-bevolking. Als je de situaties hier in de townships kent, weet je: je kunt mensen niet in huis houden als ze er geen hebben. Het wordt dus heel spannend de komende twee weken.”, aldus Stef Bos (Bron: NPO Radio1)

 

Geplaatst in 2020 | Een reactie plaatsen

Lockdown behalve voor essentiële bedrijven

“Voedselproductie, -distributie en -voorziening zijn essentiële diensten en zijn vrijgesteld van de lockdown, maar onder AGF-bedrijven is er veel onzekerheid over de hoeveelheid verkeer die op de markt zal worden toegelaten. Sommige cruciale activiteiten, zoals het oogsten en verpakken, kunnen niet off-site worden uitgevoerd. Verpakkingsbedrijven zijn aan het uitwerken wat het begrip ‘sociale distantie’ in die context zou kunnen betekenen.” (Bron AGF)

Geplaatst in 2020 | Een reactie plaatsen

Afstand houden, ook als het onmogelijk is

“De sloppenwijken zijn de grootste zorg in Zuid-Afrika. Afstand houden is er onmogelijk, ook voor de mensen die dat wel willen. In Mandela Park gebruiken tientallen mensen dezelfde waterpomp en dezelfde wc. Ze hebben die voorzieningen niet in hun eigen huis.” (Bron: NOS)

Geplaatst in 2020 | Een reactie plaatsen

Maatregelen tegen coronavirus moeilijk uitvoerbaar

“Het gaat nu razendsnel omhoog”, zegt de Zuid-Afrikaanse epidemioloog Salim Abdool Karim. “We liggen in de luwte voor de storm en moeten nu meer maatregelen nemen. Anders zitten we zo met een miljoen corona-patiënten.” Voor het eerst sinds het einde van de apartheid riep de Zuid-Afrikaanse president vorig weekend de noodtoestand uit. Scholen zijn dicht, je mag niet samenkomen met meer dan honderd mensen en er is een vliegverbod ingesteld voor een rits landen waaronder Italië, Spanje en Zuid-Korea. Ook wordt gepleit voor sociale onthouding. Maar dat is zeer lastig. Niet alleen in Zuid-Afrika, maar op het hele continent. (Bron: NOS)

Geplaatst in 2020 | Een reactie plaatsen

Hek tegen illegaliteit en virus

“De Zuid-Afrikaanse overheid repareert een hek op de officiële grens met buurland Zimbabwe én verlengt het, tot veertig kilometer. Het hek moet illegale migratie uit Zimbabwe terugdringen en zo ook de verspreiding van het coronavirus tegengaan.” (Bron: MO.be

Geplaatst in 2020 | Een reactie plaatsen

Verandering van beleid, van hulp naar handel, onderzoek en innovatie.

“Tien jaar geleden deden we met name ontwikkelingshulp, maar het aandachtspunt is verschoven naar de handel en het leggen van relaties. Het betekent niet dat we alleen maar handeldrijven, er zijn nog steeds mogelijkheden voor bijvoorbeeld onderwijsprogramma’s, maar dat moet wel gerelateerd zijn aan een soort handelsrelatie. De Nederlandse regering heeft in drie jaar tijd 4,5 miljoen euro gereserveerd voor de ondersteuning van praktisch beroepsonderwijs in de tuinbouw en veeteelt in Zuid-Afrika. In de West-Kaap is er een kennis- en ontwikkelingscentrum voor de tuinbouw opgericht, de eerste in zijn soort in Zuid-Afrika.”” (Bron: AGF)

 

Geplaatst in 2020 | Een reactie plaatsen

Essentieel hergebruik

“Je versleten wegen opnieuw aanleggen met gerecycleerde plastic melkflessen: dat zijn twee vliegen in één klap. In Zuid-Afrika heeft Shisalanga Constructions een nuttige oplossing gevonden voor het plastic afvalprobleem van het land.” (Bron: Metro.be)

Geplaatst in 2020 | Een reactie plaatsen

Droogtebestendige gewassen

“Unilever en het Wereld Natuur Fonds (WWF) gaan samenwerken met kleine boeren in Zuid-Afrika om weinig geteelde, droogtebestendige gewassen te introduceren. Het project past binnen de ‘50 Future Foods’-campagne die Unilever een jaar geleden startte rondom het merk Knorr.” (Bron: EVMI)

Expertisecentrum Voedingsmiddelenindustrie

Geplaatst in 2020 | Een reactie plaatsen

Weer een recessie

“De economie van Zuid-Afrika is in het vierde kwartaal van 2019 opnieuw in een recessie beland. Het is de tweede recessie in twee jaar. De tegenvallende economische cijfers verhogen de druk op de Zuid-Afrikaanse centrale bank om de rente te verlagen om zo de groei te stimuleren. De negatieve impact van het coronavirus op de economie van het land kan die druk nog verder opvoeren.” (Bron: Leeuwarder Courant)

Geplaatst in 2020 | Een reactie plaatsen

Avocadoseizoen van start gegaan in een regenachtig Levubu

“Na een aantal droge jaren heeft het gebied sinds februari te maken met forse regenval en dat is erg belangrijk voor de watervoorziening in deze regio. ” (Bron: AGF

Geplaatst in 2020 | Een reactie plaatsen