Waarom is de vaccinatiegraad in ZA zo laag?

In Zuid-Afrika heeft slechts één derde van de bevolking een Covid-19 vaccin gekregen. De Zuid-Afrikanen hebben andere prioriteiten dan een vaccin halen en wantrouwen de overheid. Toch is het verhogen van de vaccinatiegraad van levensbelang, zeggen specialisten. In een driedelige reeks analyseert Janine Meijer waarom de vaccinatiegraad zo laag blijft in Zuid-Afrika, hoe Covid-19 de  kloof tussen arm en rijk heeft verdiept en de onverdraagzaamheid onder inwoners vergroot. Kan een Afrikaanse variant op het Covid-19 vaccin daar verandering in brengen? (Bron: Fonds Pascal De Croos)

Geplaatst in 2022 | Reacties staat uit voor Waarom is de vaccinatiegraad in ZA zo laag?

Meer werkloosheid

“De werkloosheidsgraad in Zuid-Afrika is in het slotkwartaal van 2021 gestegen naar 35,3 procent. Het gaat om een nieuw record. Een en ander heeft te maken met de vele coronamaatregelen die lange tijd in voege waren. Na het lossen van de maatregelen gingen bijvoorbeeld meer mensen op zoek naar werk. In het slotkwartaal waren 7,9 miljoen inwoners werkloos. Dat waren er zowat 278.000 meer dan in het voorgaande kwartaal.” (Bron: HLN.be)

Geplaatst in 2022 | Reacties staat uit voor Meer werkloosheid

Grote stroomtekorten

“Door problemen in een aantal steenkoolcentrales heeft Zuid-Afrika niet meer genoeg elektriciteit. Het land is daarom genoodzaakt om gericht de stroom uit te schakelen, telkens voor een uur, verspreid over verschillende delen van het land. Deze maatregel, die een complete black-out moet vermijden, geldt alvast tot vrijdagochtend.” (Bron: HLN)

 

Geplaatst in 2022 | Reacties staat uit voor Grote stroomtekorten

Patent gedeeld

Egypte, Kenia, Nigeria, Senegal, Zuid-Afrika en Tunesië zijn de zes eerste Afrikaanse landen die via de “tech transfer hub” patentloze mRNA-vaccins mogen produceren. Dat heeft directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag bekendgemaakt in de marge van de tweedaagse Afrikaans-Europese top in Brussel. (Bron: GVA.be)

Geplaatst in 2022 | Reacties staat uit voor Patent gedeeld

Regen welkom, maar niet teveel

“De regen is zeer welkom om het probleem van watertekort in sommige delen van ons land te helpen oplossen – helaas hebben de zware regens ook aanzienlijke schade aangericht”, verklaarde de bevoegde minister Nkosazana Dlamini-Zuma. (Bron: Nieuwsblad.be)

Geplaatst in 2022 | Reacties staat uit voor Regen welkom, maar niet teveel

Erfgoed

“Het Amerikaanse veilinghuis Guernsey’s heeft een geplande veiling van de sleutel van een cel waar Nelson Mandela in heeft vastgezeten, uitgesteld. Op zijn website geeft het daarvoor als reden een onderzoek van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten die gaan over het behoud van cultureel erfgoed.” (Bron: HLN)

Geplaatst in 2022 | Reacties staat uit voor Erfgoed

Zwarte dag voor de democratie

“Dit is een zeer trieste dag voor de democratie want het parlement is de thuisbasis van onze democratie”, zegt minister Patricia de Lille (Openbare Werken en Infrastructuur) in een reactie. Er zijn geen gewonden gemeld. Hoewel het parlement van Zuid-Afrika zich in Kaapstad bevindt, wordt het land geregeerd vanuit Pretoria, bijna 1500 kilometer verderop. (Bron: AD)

Geplaatst in 2022 | Reacties staat uit voor Zwarte dag voor de democratie

Na Mandela de grootste man

President Cyril Ramaphosa heeft ‘uit naam van alle Zuid-Afrikanen’ zijn diepe bedroefdheid uitgesproken vanwege het overlijden van aartsbisschop Desmond Tutu. ,,De dood van emeritus aartsbisschop Desmond Tutu is een nieuw hoofdstuk van rouw in het afscheid een generatie uitzonderlijke Zuid-Afrikanen die ons een bevrijd Zuid-Afrika hebben nagelaten”, aldus president Cyril Ramaphosa. (Bron: AD)

Geplaatst in 2021 | Reacties staat uit voor Na Mandela de grootste man

Eigen corona vaccin

“Op een industrieterrein in een buitenwijk van Kaapstad zijn ze druk aan het bouwen. Het biotechnologiebedrijf Afrigen is aan het uitbreiden. Een jonge wetenschapper toont de nieuwe ruimtes waar het moet gaan gebeuren: het maken van het eerste mRNA-coronavaccin op Afrikaanse bodem.” (Bron: NOS)

Geplaatst in 2021 | Reacties staat uit voor Eigen corona vaccin

Geen landonteigening

Dat het uiteindelijke voorstel voor de grondwetswijziging deze week overtuigend werd weggestemd in het door het ANC gedomineerde parlement, is vooral opmerkelijk omdat de EFF tegen het voorstel stemde dat uit haar eigen motie was voortgevloeid. Steun van de partij was nodig voor een tweederde meerderheid. Volgens EFF-leider Julius Malema wijkt het ANC-wetsvoorstel „volledig af van het radicale voorstel dat [in 2018] is gedaan”, zei hij tegenover de Zuid-Afrikaanse krant TimesLIVE. (Bron: NRC)

Geplaatst in 2021 | Reacties staat uit voor Geen landonteigening