Oudste familiebedrijf breidt uit

“Na 280 jaar appelen, peren en steenfruit te hebben geteeld in de regio Ceres, zag de familie Van der Merwe van Boplaas1743 kans om twee volledig aangeplante boomgaarden in de streek Simondium aan te kopen waarmee zij haar portfolio uit heeft gebreid met citrus. ” (Bron: AGF

Geplaatst in 2020 | Een reactie plaatsen

Het Afrikaans verdwijnt

In Zuid-Afrika wordt de Afrikaanse taal steeds meer uit het openbare leven verwijderd om plaats te maken voor het Engels. Dit druist in tegen de Grondwet. Onlangs werd dan ook de verengelsing van de ooit trots Afrikaanstalige Universiteit Stellenbosch aangevochten bij het Grondwettelijk Hof. Dat oordeelde echter dat de universiteit juist had gehandeld door het Engels als onderwijstaal boven het Afrikaans te stellen. Staatsinstellingen mogen nu verder verengelsen. Een slag voor het Afrikaans, maar men laat zich niet voor één gat vangen. ” (Bron: Doorbraak.be)

Geplaatst in 2020 | Een reactie plaatsen

Hi-cube 40ft containers mogen niet meer

“Hi-cube 40ft containers, waaruit zo’n 75% van de wereldwijde containervracht uit bestaat, zijn op dit moment niet toegestaan op Zuid-Afrikaanse wegen wanneer de hoogte, gemeten van het de grond tot aan het dak, meer dan 4,3 m bedraagt. Het was een flinke teleurstelling voor de AGF- en transportsector toen het  voorstel voor verlening niet werd ondertekend voor de regering met kerstreces ging. Hierdoor zouden de containers namelijk nog eens 18 maanden toegestaan zijn geweest op het Zuid-Afrikaanse wegennet.” (Bron: AGF)

Geplaatst in 2020 | Een reactie plaatsen

Composteerbare etiketten

“Bio-Label, vervaardigd door Label Pro Industries in samenwerking met Fruit Label Pro, neemt het voortouw op het gebied van composteerbare fruitetikettering in Zuid-Afrika. Het voedselveilige etiket wordt vervaardigd uit materialen die het ‘OK compost’-certificaat van de Europese certificeringsinstantie TÜV Austria dragen. De etiketten zijn gemaakt van cellulose afkomstig van houtpulp uit duurzaam beheerde houtplantages.” (Bron: AGF

Geplaatst in 2020 | Een reactie plaatsen

Stroomonderbrekingen problematisch voor de oogst

“Een ander obstakel wordt gevormd door Eskom, de landelijke elektriciteitsprovider, die voor grote onzekerheid onder telers zorgt en een risico vormt omdat zij hun geoogste fruit wegens stroomonderbrekingen mogelijk niet kunnen verpakken of hun boomgaarden niet kunnen irrigeren omdat de pompen niet ingeschakeld kunnen worden. Dit zou tot gevolg kunnen hebben dat de druiven aan de ranken bederven, waarschuwt Jacques. ” (Bron: AGF

Geplaatst in 2020 | Een reactie plaatsen

Op zoek naar andere afzetmarkten

Dit jaar hebben de avocado’s in Oeganda een matig seizoen met een geringe oogst en een gematigde vraag. Een goed moment dus voor bedrijven om naar nieuwe, potentiële afzetmarkten te gaan kijken. Duitsland zou de volgende stap kunnen zijn voor Quincy Paul Luyinda van Luyinda Sons, een handelsfirma uit Oeganda. (Bron: AGF

Geplaatst in 2020 | Een reactie plaatsen

Tussen woord en daad

“Toch blijft Zuid-Afrika vooral op papier een regenboognatie, want de kloof tussen woorden en daden is groot. Die kloof wordt pijnlijk duidelijk wanneer het gaat over gendergelijkheid en seksuele en reproductieve rechten en gezondheid. Een nieuwe golf van femicides maakte dat afgelopen maanden erg duidelijk.” (Bron: MO)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Gemengd fruitnieuws

Naast het nieuws over de schade ten gevolge van de enorme regenval is er ook nieuws van het fruitfront: “Deze maand zal een Zuid-Afrikaans dragonfruitras met een brix van gemiddeld 19 haar exportdebuut maken.”. Een nieuwe vrucht dus. Spannend! (Bron AGF)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Grappen maken is het middel tegen stroomuitval

“Krap een halfuur nadat deze week ‘stadium 6’ in de stroomcrisis was afgekondigd, gingen de grappen al rond op sociale media. Geen Zuid-Afrikaan wist wat stadium 6 betekende. Maar stadium 7, dat moest wel de absolute duisternis zijn.” (Bron: NOS)

Na Miss Universe kwam de reactie dat ESCOM dan wel Miss Management moest zijn 😉

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Teveel regen

“In de noordelijke provincies zijn de volumes iets minder door de aanhoudende zomerregens die naar verluidt hardnekkig zijn. Volgens SATI zien de grootte en de kwaliteit van de druiven er nog steeds goed uit. Ze blijven variëteiten verpakken zoals Midnight Beauty, Tawny Seedless, Prime en Starlight.” (Bron: AGF)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen