Zuid Afrikaanse Black Empowerment projecten komen eindelijk op gang

“We hebben het plan voorgelegd aan onze telers, waarvan er zeventien vrijwillig besloten deel te nemen. Het feit dat zij allemaal onderdeel uitmaken van de SRCC maakt het een stuk makkelijker. Zij kennen onze methodologie en staan achter de beginselen van empowerment en dit werkt prima.”  (Bron: AGF)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

De bescherming van de Zuid-Afrikaanse fruitsector ligt in zichtbaarheid

“Wat de Zuid-Afrikaanse sector nodig heeft, is een betere uitwisselingen van gegevens. Gegevens die bijvoorbeeld informatie geven over de efficiëntie van de vele scholen, onderwijsinstellingen en klinieken op teeltbedrijven, die opgericht en gesubsidieerd zijn door de bedrijven zelf en statistieken waaruit de  economische en maatschappelijke impact van integratie- en transformatieprojecten blijkt.” (Bron: AGF)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Na de verkiezingen

“Het ANC zou daarmee zijn absolute meerderheid in het parlement behouden, maar verliest wel ten opzichte van de vorige verkiezingen, toen het 62 procent haalde. De grootste oppositiepartij, de Democratische Alliantie, staat op 23 procent, gevolgd door de radicale links-populistische Economische Vrijheidsstrijders van voormalig ANC-dissident Julius Malema (10 procent).” (Bron: NOS)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Gatvol

“‘Gatvol’ is de manier waarop veel van de meer dan 26 miljoen Zuid-Afrikaanse kiezers aangeven dat ze het gedrag van de politieke partijen en het uitblijven van openbare diensten totaal beu zijn.” (bron: MO)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Verkiezingen onder een moeilijk gesternte

Aanstaande woensdag gaat Zuid-Afrika naar de stembus. Precies 25 jaar geleden vonden daar de eerste democratische verkiezingen plaats. Daarbij kwam Nelson Mandela als winnaar uit de bus kwam. Zijn partij, het ANC, is nog steeds de grootste, maar de geloofwaardigheid is de afgelopen jaren ernstig gedaald en er zijn andere partijen in opkomst. Voor een vooruitblik – en een terugblik zat historicus Jan-Bart Gewald, directeur van het Afrika Studiecentrum in Leiden, aan tafel bij OVT. (Bron: NPO)

Het wisselend gelaat van het ANC

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Nog niet vrij

“Precies 25 jaar na de eerste democratische post-apartheid verkiezingen in Zuid-Afrika kan de bevolking nog steeds “niet vrij zijn”. Dit vanwege de armoede, werkloosheid en corruptie die het land teisteren. Deze weinig hoopgevende boodschap verkondigde de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa vandaag. ” (Bron: AD)

De corruptie is inderdaad een groot probleem. Daarnaast is de bevolking verdubbeld door de instroom van inwoners uit met name Zimbabwe. De laatste groep is overigens meer bereid om hard te werken dan de inwoners van Zuid-Afrika. Dat geeft natuurlijk ook weer problemen. Ze zijn er nog lang niet!

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Regen als stoorzender

De uitgebreide en langdurige regen in het oostelijke gedeelte van Zuid-Afrika heeft de aardappeloogst in de provincie Vrijstaat flink verstoord, waardoor de voorraden op de markt zijn afgenomen en de prijs sterk is gestegen: in twee dagen steeg de gemiddelde prijs van een zak aardappelen van 10 kg met 43 %. (Bron: AGF)

De Citroenoogst was ook iets vertraagd door de regen

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Hopelijk doeltreffend

“In Zuid-Afrika wordt momenteel getest of de nieuwste technologie een bijdrage kan leveren aan het redden van de laatste 30.000 neushoorns die er nog over zijn. Computer gigant Cisco bedacht een non-invasieve techniek om dit keer juist mensen op te sporen en te volgen in het wild, in plaats van wilde dieren.” (Bron: Animals today)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Grote vangst – helaas te laat

“De politie in Zuid-Afrika heeft bij een ongewoon grote vondst 167 neushoornhoorns in beslag genomen. In de provincie ten noorden van Johannesburg werden twee verdachten gearresteerd die de hoorns transporteerden bij het stuwmeer Hartbeespoortdam, zei de politie zondag.” (Bron: Telegraaf)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Rating valt mee

“Moody’s Investors Service besliste vrijdag om niets te wijzigen aan de rating van de Zuid-Afrikaanse staatsobligaties. Dat bericht had een positief effect op de koers van de rand en op de obligaties in die munt. Deze beslissing werd uiteraard op een zucht van opluchting onthaald bij de regering van de grootste Afrikaanse economie. De vrees bestond namelijk dat de rating zou verlaagd worden. En dan meer bepaald richting de speculatieve categorie. (Bron: Oblis)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen