Goud waard

Tijdens mijn bezoek aan Johannesburg leer ik dat we niet de enige zijn waar het boek een week lang centraal staat. Ik bezoek de South African Book Fair (SABF), de afsluiter van de Zuid-Afrikaanse boekenweek. En hoewel wij 77 edities voorsprong hebben en er grote verschillen zijn, is er één overduidelijke overeenkomst; een levendige, veelzijdige leescultuur is goud waard.” (Bron: INCT)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Geweld tegen buitenlanders in Zuid-Afrika

“De Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa heeft het geweld tegen buitenlanders van afgelopen week scherp veroordeeld. “Er is geen excuus voor aanvallen op huizen en bedrijven van buitenlanders”, zei hij in een televisietoespraak. Het geweld begon acht dagen geleden in Pretoria en breidde zich daarna uit naar het nabijgelegen Johannesburg. Beide steden hebben een grote migrantengemeenschap. Veel Zuid-Afrikanen geven de buitenlanders de schuld van de armoede en hoge werkloosheid in het land.” (Bron: NOS)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Spoorloos verdwenen

Voor de kust bij Kaapstad in Zuid-Afrika is al achttien maanden geen witte haai gezien. Opmerkelijk, want normaal gesproken worden er elk jaar rond de 200 haaien gesignaleerd. Lokale haaien-experts van het Shark Spotting Programme kunnen slechts gissen naar de reden voor de mysterieuze verdwijning van het roofdier sinds het voorjaar van 2018. Toen werden nog ongeveer 50 witte haaien gezien, maar daarna bleven ze weg. (Bron: NOS

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Sinaasappels komen vooral uit Zuid-Afrika

De bloeiende Zuid-Afrikaanse fruitsector heeft een steeds belangrijker aandeel in de internationale handel, zo laat het Bureau for Food and Agricultural Policy in haar vooruitzichten voor 2018-2028 weten. Eén op de tien sinaasappelen die wereldwijd wordt gegeten, is momenteel afkomstig uit Zuid-Afrika. (Bron: AGF

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Agrarische sector kan werkloosheid oplossen

“De agrarische sector kan een grote bijdrage leveren aan het oplossen van de werkloosheid maar de sector heeft wel dringend behoefte aan politieke zekerheid en ondersteuning wil zij hiertoe in staat zijn.” (Bron: AGF)

Agri Sa

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Toch nog niet afdoende

“Op het vliegveld van de Vietnamese hoofdstad Hanoi is vorige week 125 kilo aan neushoornhoorns onderschept. De 55 hoorns zaten verstopt in gips, zo maakten de autoriteiten vandaag bekend. Het Aziatische land wil de illegale handel beteugelen, maar blijft een populair doorvoerland voor smokkelaars. ” (Bron: AD

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Schadevergoeding voor stoflong

“Een Zuid-Afrikaanse rechtbank heeft vrijdag een akkoord goedgekeurd dat een financiële vergoeding ten belope van vijf miljard rand (314 miljoen euro) voorziet voor tienduizenden mijnwerkers die een stoflong of tuberculose opliepen in de goudmijnen van verschillende grote mijnbouwbedrijven. Aan het akkoord waarmee de bedrijven instemden gingen jarenlange onderhandelingen vooraf.” (Bron: Nieuwsblad.be)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Walvissen sterker dan gedacht

“De commerciële walvisvangst in de jaren ‘70 dreef bultruggen in de wateren rond zuidelijk Afrika bijna tot uitsterven. Nieuw onderzoek toont aan dat er nu in het gebied weer meer van deze walvissen zijn dan iemand ook maar had verwacht.” (Bron: Animals Today)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Het kan verkeren

“Terwijl Europeanen en Amerikanen bakken en braden onder aanhoudende tropische temperaturen en brandende zonneschijn, kruipen de Zuid-Afrikanen dicht tegen mekaar aan of hurken rond verwarmingskachels, want zij worden geteisterd door een oprukkend koudefront dat tot hun grote verbazing sneeuw uit de hemel doet dwarrelen.” (Bron: De Standaard)

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen

Zuinig toilet mogelijk?

“Een jonge vrouw uit Zuid-Afrika heeft een toilet uitgevonden dat amper een halve liter water nodig heeft om te spoelen. Het kan van goudwaarde zijn in een regio met chronische waterschaarste.”

Geplaatst in 2019 | Een reactie plaatsen